Natuurlijk mag een bedrijf als Sony geld verdienen. Maar dat moet wel eerlijk gebeuren.
Wij willen dat Sony eerlijke prijzen gaat rekenen. Ook willen wij dat Sony de oneerlijk verdiende Sony Tax terugbetaalt aan jou.
Doe jij mee?
Zo kunnen we aan de rechter laten zien dat veel Playstation-gebruikers achter onze actie staan. Je bent nergens toe verplicht en mag je deelname altijd weer intrekken.
Namens alle betrokkenen stappen wij naar de rechter voor eerlijke gameprijzen en een schadevergoeding. Jij hoeft niets te doen.
Als we winnen ontvang je mogelijk een schadevergoeding. Een deel wordt gebruikt om de kosten te betalen. Krijg je niks, dan betaal je ook niks. Bekijk de exacte voorwaarden
19 februari
Stichting Massaschade & Consument start de campagne "Fair PlayStation".
17 februari 2025
We hebben Sony per brief aansprakelijk gesteld voor het misbruik van haar machtspositie en haar verdere onrechtmatig handelen met betrekking tot de Playstation 4 en 5.
2024 – 2025
Onze stichting heeft onafhankelijk economisch onderzoek laten uitvoeren naar de marktgedragingen van Sony.
Stichting Massaschade & Consument is een stichting zonder winstoogmerk die opkomt voor de rechten van consumenten. Eerder zijn we al collectieve acties gestart tegen Airbnb, TikTok en Google. Nu nemen we het op tegen Sony, voor de manier waarop het misbruik maakt van haar macht op de markt voor verkoop van digitale games.
De gamingindustrie is tegenwoordig groter dan de film-, tv- en muziekindustrie samen. Sony, als fabrikant van de bestverkochte console ter wereld, is een van de machtigste – zo niet dé machtigste – spelers op deze markt. En met zo veel macht komen ook verantwoordelijkheden. In de EU is het verboden voor grote bedrijven om hun positie te misbruiken om meer winst te maken ten koste van consumenten. Toch houdt Sony zich niet volledig aan deze regels.
Als je een digitale game of in-game content koopt, zorgt Sony ervoor dat dat alleen kan via haar eigen PlayStation Store. Sony houdt de markt op deze manier voor zichzelf en kan de prijzen kunstmatig hoog houden. Hierdoor betaal jij meer, zonder dat je daar iets extra’s voor terugkrijgt. Dit noemen we ook wel de ‘Sony Tax’.
Wij willen dat Sony zich aan de regels gaat houden. Daarom vragen we de rechtbank Amsterdam om Sony te bevelen haar onrechtmatig handelen te staken en een schadevergoeding te betalen aan gedupeerde PlayStation-gebruikers.
Het probleem is niet dat Sony zijn eigen prijzen bepaalt , maar dat het zijn macht misbruikt om concurrenten buiten spel te zetten. Doordat je digitale games alleen via de PlayStation Store kunt kopen, kan Sony de prijzen kunstmatig hoog houden.
Concurrentie zorgt normaal gesproken dat prijzen eerlijk blijven. Als meerdere winkels dezelfde game verkopen, moeten ze bijvoorbeeld concurreren op prijs om klanten te trekken. Dit betekent dat jij minder betaalt. Maar omdat Sony geen andere winkels toelaat, kan ze veel hogere prijzen rekenen – en dat kost jou als gamer onnodig extra geld.
Stichting Massaschade & Consument komt met deze collectieve actie op voor de groep personen met een gewone verblijfplaats in Nederland die over een Playstation 4 of 5 beschikken, een Sony Playstation Netwerk account hebben en die minimaal één aankoop hebben gedaan in de Sony Playstation Store in de periode van 29 november 2013 tot heden.
Je dient minimaal 8 jaar oud te zijn om mee te kunnen doen met deze actie.
Je hoeft geen geld te betalen om je in te schrijven bij onze actie.
Twee bedrijven (procesfinanciers) betalen alle kosten van de rechtszaak. Als we verliezen, blijven deze kosten voor hun rekening. Jij hoeft niets te betalen.
Als we winnen, krijgen deze bedrijven een beloning Ze krijgen hun kosten terug en een percentage van het bedrag dat Sony moet betalen. Dit percentage ligt tussen de 20% en 25%. Dit is normaal bij dit soort grote rechtszaken.
Goed om te weten is dat die beloning niet hoger kan zijn dan het bedrag waar jij recht op hebt. Ook proberen we de kosten eerst zoveel mogelijk bij Sony terug te halen.
Voor meer informatie over de financiers, zie het antwoord onder “Wie financiert deze collectieve actie?”
We komen met deze actie op voor PlayStation-gebruikers die in Nederland wonen. Als je niet in Nederland woont, kan je helaas niet meedoen met deze actie.