NieuwsVeelgestelde vragenContact

Voorwaarden van deelname Fair Playstation actie

Dit zijn de voorwaarden voor deelname.

Waar gaat de actie over?

Stichting Massaschade & Consument is een collectieve actie gestart tegen Sony vanwege misbruik van haar machtspositie en haar verdere onrechtmatig handelen met betrekking tot de Playstation 4 en 5.

Formeel wordt de procedure gevoerd tegen de volgende vennootschappen:

  • Sony Interactive Entertainment Europe Limited
  • Sony Interactive Entertainment Network Europe Limited

Beide vennootschappen zijn gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

Voor wie is deze actie?

Stichting Massaschade & Consument komt met deze collectieve actie op voor de groep personen met een gewone verblijfplaats in Nederland die over een Playstation 4 of 5 beschikken, een Sony Playstation Netwerk account hebben en die minimaal één aankoop hebben gedaan in de Sony Playstation Store in de periode van 29 november 2013 tot heden.

Je dient minimaal 8 jaar oud te zijn om mee te kunnen doen met deze actie.

Stichting Massaschade & Consument vraagt de rechtbank Amsterdam om Sony te bevelen het onrechtmatig handelen te staken en een schadevergoeding te betalen aan de gedupeerden.

Hoe kan ik meedoen?

Door jouw gegevens in te vullen in het aanmeldformulier op fairplaystation.nl kun je meedoen met de Stichting Massaschade & Consument in deze Fair Playstation-actie. Daarmee word je een deelnemer van onze collectieve actie.

Wat betekent het voor mij dat ik deelnemer ben?

Door met ons mee te doen help je ons in de zaak tegen Sony. Zo kunnen wij namelijk aan de rechtbank laten zien dat onze actie brede steun geniet. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze achterban betrokken wordt bij belangrijke beslissingen in de Fair Playstation-actie. Als deelnemer kun jij in de toekomst gevraagd worden met ons mee te denken over de zaak. Dat is natuurlijk vrijwillig.

Kan ik later nog stoppen met deze actie?

Je kunt jouw deelname bij ons intrekken totdat er een exclusieve belangenbehartiger is aangewezen of, als dat voorafgaand aan de aanwijzing van de exclusieve belangenbehartiger plaatsvindt, een schikking is getroffen met Sony die betrekking heeft op dezelfde kwestie. Je kunt je afmelden via deze link.

Verder is hetvan belang dat deze zaak tegen Sony een collectieve actie is volgens het zogenoemde wettelijke opt-outsysteem onder de Wet Afwikkeling Massaschade in Collectieve Actie (WAMCA). Het opt-outsysteem werkt in beginsel zo dat als Stichting Massaschade & Consument door de rechter als exclusieve belangenbehartiger wordt aangewezen, de stichting automatisch opkomt voor alle personen die vallen binnen de groep.

Wil je helemaal niet gebonden worden aan de uitkomst van deze procedure? Dan is het nodig dat je gebruik maakt van een zogenaamde wettelijke "opt-out" door een opt-outverklaring aan de rechtbank te sturen. Dit kan zodra de rechtbank een exclusieve belangenbehartiger heeft aangewezen. De rechtbank zal te zijner tijd een termijn geven voor de opt-outverklaring. Of de rechtbank al een exclusieve belangenbehartiger heeft aangewezen, kun je nagaan in het Centraal register voor collectieve vorderingen.

Welke kosten zijn er allemaal?

Als je met onze actie meedoet, hoef je geen inschrijfkosten te betalen. Stichting Massaschade & Consument maakt namelijk gebruik van twee externe procesfinanciers, Omni Bridgway (Fund 5) Cayman Invt. Limited en Augusta Pool 4 Limited, die vooraf de kosten van de procedure op zich nemen. Bij een eventueel verlies van de procedure, blijven deze kosten voor rekening van de financiers. Voor deelnemers is deze actie van Stichting Massaschade & Consument dus zonder financieel risico.

Bij succes ontvangt de financier een redelijke beloning voor het procesrisico in de vorm van een percentage van de opbrengst (na aftrek van de door haar gemaakte kosten). Dit percentage bedraagt tussen de 20% en 25% van de schadevergoeding. Stichting Massaschade & Consument zal de proceskosten zoveel mogelijk op Sony proberen te verhalen. In het geval dat dit niet lukt, worden de kosten (voor aftrek van de vergoeding aan de financiers) vanuit de opbrengst betaald.

Stichting Massaschade & Consument is een non-profitorganisatie. Zij zal hier zelf geen geld aan verdienen.

Ik begrijp iets nog niet helemaal

Op onze website staan nog veel meer vragen en antwoorden. Die kun je raadplegen via de pagina Veelgestelde Vragen. Is iets nog steeds niet helemaal duidelijk? Stuur dan een e-mail naar deelname.playstation@massaschadeconsument.nl met je vraag.

Organisatie
  • Over ons
  • Bestuur
  • Raad van toezicht
  • Documenten
  • Publicaties
Pers

Voor persvragen kunt u contact opnemen via pers@massaschadeconsument.nl

Vragen

Voor overige vragen vindt u ons e-mailadres op onze contactpagina.

  • Privacyverklaring
  • Contact